Intoarcerea la
locul de munca dupa concediul de maternitate este o schimbare majora in viata
oricarei femei care si-a petrecut aproape 2 ani in compania princului. Dupa o
perioada in care atentia si energia au fost dedicate exclusiv ingrijirii
nou-nascutului, mamica trebuie sa revina la birou, sa se (re)integreze in
colectivitate si sa ii reia, usor-usor, responsabilitatile profesionale.
Ceea ce poate fi atat emotionant, cat si coplesitor. De aceea, angajatorii si colegii joaca un rol crucial in a-i face tranzitia cat mai lina posibil. A ura bun-venit unei proaspete mamici nu inseamna doar sa-i oferi un buchet de flori sau un ”Bine ai revenit!” in fuga, ci este mai mult despre a-i intelege nevoile, a-i crea un mediu de lucru placut, in care sa se simta valorizata si respectata pentru efortul si devotamentul de care a dat dovada, atat ca mama, cat si ca profesionista.
De ce
ar avea nevoie mamica?
In primul rand, de
flexibilitate. Proaspetele mame au nevoie de un program de lucru flexibil
pentru a face fata noilor responsabilitati, cu orar flexibil, posibilitatea de
a lucra de acasa sau program part-time temporar.
Un alt aspect important este sustinerea emotionala. Revenirea la munca poate fi o sursa de stres pentru proaspata mamica, de aceea trebuie sa se simta sprijinita de colegi si superiori. N-ar strica organizarea unor discutii in care mamica sa-si poata exprima liber orice ingrijorari sau dificultati pe care le intampina, consilierea psihologica sau coaching-ul, pentru a o ajuta sa faca fata mai bine acestei tranzitii.
Nu in ultimul rand, angajatorii pot sprijini reintegrarea prin crearea unui mediu de lucru care sa tina cont de noile nevoi ale proaspetei mamici - cum ar fi amenajarea unui spatiu pentru alaptare sau pomparea laptelui, incaperi linistite pentru odihna sau chiar asigurarea unui loc la o cresa sau posibilitatea de a aduce copilul la birou in anumite zile.
Un
cadou de bun venit pentru tanara mamica, o alta buna idee
Revenirea la locul
de munca dupa concediul de maternitate este un moment de tranzitie nu doar
pentru tanara mamica, ci si pentru cei din jurul ei. Un gest simplu, cum ar fi
un cadou de bun-venit, poate avea un impact imens asupra modului in care ea
percepe aceasta revenire.
O optiune excelenta ar putea fi un cadou care sa reflecte preocuparile si nevoile tinerei mamici, un cadou care sa-i ofere mai mult confort, relaxare sau un moment de rasfat de care are atat de multa nevoie. Un bun exemplu ar putea fi un set de produse de ingrijire personala de lux sub forma de cosuri cadou pentru angajati – creme, lotiuni sau uleiuri esentiale – care sa ii ofere relaxare in acele scurte clipe de respiro. Dupa luni intregi in care si-a concentrat intreaga atentie asupra bebelusului, un astfel de cadou ii poate aminti ca este important sa aiba grija si de sine.
Un alt cadou
binevenit ar putea fi un voucher la masaj sau la spa. Oferindu-i o astfel de
experienta, ii dai ocazia sa se deconecteze, sa se relaxeze si sa isi reincarce
bateriile, astfel incat sa poata aborda cu mai multa energie si entuziasm
provocarile de zi cu zi.
Pentru companiile care vor sa ofere ceva cu adevarat semnificativ se poate opta pentru un cadou care sa implice si copilul. Un exemplu ar putea fi o paturica sau un set de haine pentru bebelus, gravate cu numele acestuia sau cu un mesaj special. Astfel de cadouri aduc o nota de caldura si intimitate, aratand ca nu v-ati gandit doar la mamica, ci si la noul membru al familiei.
Un alt tip de cadou, ar putea fi un abonament la o aplicatie de livrare a meselor sanatoase. Viata unei mame este adesea foarte aglomerata, iar timpul pentru a pregati mese echilibrate poate fi limitat. Printr-un astfel de cadou, mama are posibilitatea de a se bucura de mese nutritive fara a pierde timp pretios in bucatarie.